SZOBAFOGLALÁS

http://balatoninyaralo.co.hu/index.php?menu=arak-es-szabad-idoszakok

Cím: Balatonszéplak – Alsó Siófoki út 50.

Szállás, Apartman Zamárdi, Balatonszéplak–Alsó és a Balaton mellett

Puskás Vilmos +36 20/571-4068

Szállás, Apartman Zamárdi, Balatonszéplak–Alsó és a Balaton mellett

A Balaton vízállásának meghatározása

2012.04.11. 14:31 pályázat

A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb vízállás és a legmagasabb vízállás között átlagos vízállások esetén is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m a  szintkülönbség. A parti védművek és a partfalak magassága is ehhez a kis szintkülönbséghez alkalmazkodik, igen alacsony vízállásnál a déli parti strandok nagy részéről eltűnik a víz, magas vízállás esetén pedig a hullámzás kiöntést okozhat.

A Balaton vízállását jelenleg Balatonakali és Tihanyrév észlelőállomásra telepített automatikus vízállásmérő berendezések huszonnégy órás - óránként rögzített - adatsorai alapján készítik. Minden reggel az előző 24 óra adatsorainak átlagából kerül meghatározásra az aznapra érvényes balatoni vízállás, ami nem egy konrétan leolvasott érték, hanem számított, a napi ingadozást figyelembe nem vevő adatsor.
Korábban a számított vízállást hét balatoni vízmérce adatai alapján készítették, de a folyamatos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy hét mércéről számított vízállás értékekkel leginkább a Balatonakali és Tihanyrév állomásokon észlelt adatokból számított értékek egyeznek. A tónál található különböző mércéken pedig azért lehet jelentősen eltérő vízállásokat leolvasni, mert a Balatonnak is - min minden természetes tónak - van vízlengése, amiért a tó két vége közötti vízálláskülönbség akár több tíz centiméteres is lehet.
 

Szólj hozzá!

Címkék: balaton vízállás

A bejegyzés trackback címe:

https://zamardiszallas.blog.hu/api/trackback/id/tr884383172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása